PPDKT Sekolah Benchmark Terbaru DTP PPD KUALA TERENGGANU
20 | 06 | 2018
Demi Masa
Menu Utama
Organisasi
Agensi KPM


Download Surat

Pautan Pendidikan
Web Mail KPM

Maklumat Sekolah

Berita PPDKT

24 Ogos 2017 (Khamis), Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) telah menganjurkan Majlis penutup Program Inspirasi UPSR 2017 peringkat negeri Terengganu bertempat di SMK Dato Haji Mohd Said. Program yang dianjurkan ini telah disempurnakan oleh Ketua Pengarah Yapeim, Datuk Abibullah Samsudin .
Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) memperuntukkan sebanyak RM7.4 juta bagi melaksanakan Program Inspirasi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Inspirasi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) melibatkan 159,579 orang pelajar di seluruh negara.

Ketua Pengarah YaPEIM, Datuk Abibullah Samsudin berkata, matlamat utama penganjuran program tersebut adalah bagi meningkatkan pencapaian akademik pelajar dalam UPSR terutama pelajar daripada kumpulan prestasi sederhana dan lemah, khususnya pelajar luar bandar.Katanya, program inspirasi tersebut melibatkan 152 daerah daripada 14 negeri dengan jumlah keseluruhan 3,423 sekolah terlibat.Pelajar akan diberi tip dan teknik menjawab soalan UPSR sebelum peperiksaan tersebut berlangsung yang dikendalikan oleh guru-guru pakar dan cemerlang di setiap sekolah yang terlibat.

Mengulas lanjut Abibullah berkata, program itu menggunakan akhbar sisipan Utusan Malaysia, Tutor yang khusus dikeluarkan bagi calon UPSR .Soalan-soalan yang dikeluarkan dalam Tutor telah digubal guru pakar dan cemerlang yang sudah tentu kandungannya dapat membantu murid.Pihak YaPEIM telah mengedarkan lebih 1.88 juta naskhah Tutor kepada murid-murid yang terlibat bermula April hingga Julai bagi UPSR. Selain itu bagi menghargai sumbangan ibubapa dalam membantu anak-anak meningkatkan tahap pembelajaran, pihak Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) telah berbesar hati membuat 4 cabutan bertuah berupa 1 gram emas kepada ibubapa murid terlibat.

19 Ogos 2017-Motivasi Perdana UPSR 2017 Daerah Kuala Terengganu telah selesai dilaksanakan dengan jayanya. Majlis berlangsung di Dewan Terbuka Kompleks Seri Iman, Kuala Terengganu. Jutaan terima kasih kepada Ybhg. Datuk Haji Mohd Sabri bin Alwi (Pegawai penyelaras DUN Ladang merangkap Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu) atas kesudian merasmikan majlis pada hari ini & terima kasih juga kepada semua yang terlibat dalam menjayakan majlis. Tidak lupa kepada semua ibubapa dan calon2 UPSR yang hadir pada hari ini. semoga calon2 UPSR tahun ini dpt mencipta satu sejarah kejayaan yang indah buat daerah Kuala Terengganu. Insyaallah..

13 Ogos 2017-Ikrar Bebas Rasuah Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Terengganu bersama-sama Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Terengganu di Auditorium Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu.

Promosi

 

MEMPERKASAKAN TRANSFORMASI PENDIDIKAN
(JPNT)
PROGRAM TRANSFORMASI DAERAH
PPD KUALA TERENGGANU
GERAKAN PENERAJU KECEMERLANGAN PENDIDIKAN
(PPDKT)
DTP PPD KUALA TERENGGANU PDF Print E-mail
Written by Ahmad Suhaimi   
Thursday, 03 August 2017 00:00

Last Updated on Thursday, 03 August 2017 21:20
 
Makluman

 

ISI PERATUS KEHADIRAN GURU BULANAN

PPD Kuala Terengganu

Peperiksaan Awam
UPSR
11-14 September 2017
Sudah Berlalu
PT3
9-12 OKTOBER 2017
Sudah Berlalu
SPM
06Nov-04 Dis 2017
Sudah Berlalu
STAM
23-25 Oktober 2017
Sudah Berlalu
Hari Bersama Pelanggan

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup
Jumlah Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini207
mod_vvisit_counterSemalam197
mod_vvisit_counterMinggu Ini891
mod_vvisit_counterMinggu Lalu1606
mod_vvisit_counterBulan ini5336
mod_vvisit_counterBulan Lalu13366
mod_vvisit_counterAll days908449
We have: 6 guests online
IP Anda: 54.81.71.219
 , 
Today: Jun 20, 2018